6 d’abril del 2008

El theremin en el cinema




· Mireu el somni surrealista de Recuerda ( Hitchocock) i estigueu molt atents a la música:

  • La música del somni surrealista de la película Recuerda d'Alfred Hitchcock (1945). El sons misteriosos que heu escoltat corresponen a un peculiar instrument anomenat Theremin. A "Recuerda", els sons del theremin i els decorats surrealistas de Dalí van reflectir el món ocult de la ment del protagonista.



  • De fet, la magnífica banda sonora amb aquest instrument va donar al compositor Rozsa el seu primer Oscar. D'altra banda, va demostrar la importància de l'assignació d'un instrument per a la descripció musical d'una escena o la caracterització psicològica d'un personatge.



  • Doncs si, el theremin és desconegut però ha tingut una gran importància en la història de la música i també del cinema. Tot va començar quan, després de la Revolució Rusa, Lenin va demanar a la comunitat científica que busqués noves aplicacions per a l'electricitat. L'enginyer i violoncel·lista Lev Sergeyevitch Temev, és a dir Leon Theremin ( ara us ha quedat més clar?), va crear al 1920 el primer instrument electrònic que portà el seu nom.



  • Suposo que ara ja estareu curiosos de saber com és un theremin no? Doncs, la principal característica del theremin és que "es toca sense tocar-lo", no per això, no es tracta de magia. El theremin es basa en dos oscil·ladors que produïxen unes ones amb freqüències superiors a les que l'oïda humana pot percebre. Aquestes ones interfereixen entre si i donen lloc a noves ones audibles, el to de les quals es controla movent les mans al voltant de l'antena de l'instrument però sense tocar-la. Això fa que sigui un instrument molt difícil de tocar. El so del theremin té una qualitat expressiva i immaterial. Sovint, se l'ha descrit com a "música de l'èter" o "música sobrenatural". Gràcies a aquestes característiques, molts compositors van començar a utilitzar el theremin.



  • Com ja heu vist amb la banda sonora de Recuerda de Hitchcock, el theremin te una forta relació amb el cinema. D'una manera especial, aquest instrument s'ha utilitzat per crear la misteriosa atmosfera de les películes de Ciencia ficció. L'associació entre el theremin i el gènere de ciència-ficció es va produir a partir del magnífic d'aquest instrument per Bernard Herrmann en el film Ultimàtum a la Tierra. Escolteu la seva banda sonora a: http://www.youtube.com/watch?v=rTmQdfd8G60



  • Com podeu comprovar, el theremin es va incorporar en un conjunt instrumental amb gran eficàcia. Als anys 50, el theremin va ser utilitzat en molts altres películes fantàstiques o de ciència ficció com Operación: la luna, Asesinato a media noche o La cosa. Howard Shore també va utilitzar l'instrument electrònic a Ed wood, on retratava un director i productor de sèrie B.



  • L'avenç de la informàtica i l'electrònica en els últims anys, ha creat nous instrument que competeixen en el Theremin. No obstant, aquest instrument electrònic es manté en l'actualitat amb un gran prestigi i encara l'hem de tenir en compte. Per exemple, el compositor Danny Elfman el va utilitzar a Mars Attack de Tim Burton. Aquest film fa una paròdia de les películes clàsiques de ciència Ficció. Si esteu interessat pel theremin podeu visitar la web: www.teremin.com